Ez nem az a Proud Mary...

Amikor azt olvastam, hogy a holland patinás kerámiacég, a Royal Delft bemutatta Proud Mary sorozatát, azonnal izgalomba jöttem. Lelki szemeim előtt láttam, amint a Creedence Clearwater Revival zenéje ment a műhelyben, háttérzeneként, aztán, hogy Tina Turner is valamelyin formában visszaköszön a kék-fehér figurákban, de persze nyilván, hogy nem erről van szó.A történet még az 1600-as évek közepére nyúlik vissza, amikortól a Royal Delft elkezdte működését, és számos olyan dísztárgyat készített, amelyek gyűjtök kedvenc darabjaivá váltak. Manapság sokaknak fáj, hogy az ikonikus Delft Blue (azaz Delfts blauw) csókolozó párocskák és mini fapapucsok formájában árasztotta el a világot, miközben a míves kézművesség, a csodaszép minták és formák csak elvétve jelennek meg. Erre válasz a Proud Mary. Mária királyné, III. Vilmos felesége büszke gyűjtője volt a kreámiafiguráknak a holland aranykor idején, és ezt a büszke érzést szeretné visszahozni a jelenbe cég, ezért egy kortárs, modern - és gyűjtésre csábító - kollekció alapjait állították össze.

A Proud Maryt Koens&Middlekoop tervezte, a díszítés pedig a Royal Delft kézifestőinek a remeke. A fotókat Marie Cécile Thijs, az ismert holland fotográfus készítette, akinek a képein szinte összekapcsolódik a holland aranykor a XXI. századdal.

A büszke Maryk egyébként turnéra indultak, legutóbb például a frankfurti Ambientén léptek fel, de személy szerint a leginkább azzal találkoznék, aki Keukenhofban, a mesés virágoskertben mutatkozik majd be tavasszal.

Addig is, néhány szemléletes fotó, és persze Tina, még ha ez nem is az a Proud Mary…

_mcthijs_royal_delft_0003_hr.jpg

_mcthijs_royal_delft_0005_hr.jpg

_mcthijs_royal_delft_0006_hr.jpg