Földi Paradicsom – lapra szerelve

Caspar Schols nagyon szerethető Annája

indulo.jpg

 

Ritkán találkozom olyan, az adott kor néhány felvetésére egyszerű választ adó példával, mint amiről most írok. Egy fantasztikus, moduláris ház, amely igény szerint bővíthető, szűkíthető, felállítható a legkülönbözőbb terepviszonyok közepette, és bár tetőt képez a fejem fölött, de ha úgy támad kedvem, eggyé válhatok általa a természettel.

Amúgy erős érzelmi kötelék fűz a kis házunkhoz a Dunakanyarban, de a Cabin ANNA elementáris erővel vonz. És ha lenne egy telkecském valahol, erdő közepén vagy víz partján, nem szeretnék semmi másban lazulni, mint ebben.

1_dsf6093_1.jpg

2_dsf6452.jpgDe nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt az amúgy lapra szerelhető formában is megvehető épületet, ami egy holland tervezőműhely terméke.  Caspar Schols építész legelőször az anyukája számára tervezett egy kerti házat (Garden House), még 2016-ban, ami egycsapásra meghozta az ismertséget a fiatal szakember számára. Számos építészeti és design díjjal jutalmazták a koncepciót, és mindehhez egy hároméves ösztöndíjat (2016-2019) is kapott a tekintélyes londoni Architectural Associationtől.

„Miközben belemerültem az új életembe Londonban, eljátszottam annak a gondolatával, hogy a Garden House alapjaiból kiindulva valami újat alkossak. Szerettem volna egy eladható, teljességében lakható házat, ami lapra szerelhető, és a világon bárhol újra és újra felállítható. Szerencsémre találkoztam olyan emberekkel, akik támogattak ebben, és nem csak szavakkal, hanem hajlandóak voltak pénzt is befektetni az új projektbe, ami az ANNA nevet kapta” – nyilatkozza Gaspar a saját honlapján.

9_mg_0903.jpg

Az ANNA-történet aztán gyors egymásutánban izgalmas fejezetekkel bővült különböző, logikailag egymásra épülő modellekkel, míg el nem készült a Cabin ANNA. A ház alapanyagául kezeletlen vörösfenyőt használtak, a belső térbe világos színe és szépsége miatt sok nyírfa került. A ház 26 elemből rakható össze, amelyek közül a legnehezebb sem több 500 kg-nál. Gaspar Shcols szerint három ember nagyjából öt nap alatt össze tudja állítani a Cabin ANNA-t, szétszedéséhez még ennyi idő sem kell, három nap alatt végezhetnek vele.

10_0003_mg_8131.jpg

11_0001_mg_8214.jpg

Hogy mi lehet egy természetet szerető, kényelemre vágyó ember számára ebben a faházban a legvonzóbb? Biztos más és más szempontok fontosak személytől függően, de számomra az, ami a leginkább megragad benne, az a természettel való összeolvadás lehetősége. Ha szeretném meleg nyári estéken az ágyamból számlálni a csillagokat, megtehetem. Ha kint reggeliznék a szabadban, de kényelmes vagyok, akkor a konyha és az étkező körül csak el kell tolnom a falakat. Ha variálnám a fényben úszó és árnyékos helyeket, a különböző modul rétegek lehetőséget adnak rá. A kint és bent fogalma gyakorlatilag elmosódik, csupán a személyes kényelmi szempontok szabnak korlátokat.

3_mg_0859.jpg

3a_mg_7394c.jpg

8_mg_6168sc.jpg

6_dsf6676.jpg

5_dsf6750.jpg

4_mg_7281-2.jpg

Schocls azt vallja, hogy minden emberi lény strukturálisan kapcsolódhat a természethez a dinamikus otthontervezés révén. Döntsük el, hogy ez a jelen igénye vagy egy szemléletformáló, jövőbe mutató, és nagyon szerethető törekvés.

 

Forrás: https://www.cabin-anna.com